Představitelé naší školy, ředitel školy Ing. Josef Vavřinec, zástupce ředitele Mgr. Radek Pařez a učitel Mgr. Ondřej Děkanovský, ve dnech od 23.10. do 28.10. vyrazili do slovinského Mariboru na tzv. stínování, aby mohli sledovat pracovní postupy, metody práce a přímou aplikaci těchto činností v každodenní praxi na zahraniční škole. Návštěva byla realizována v rámci projektu IKAP II zahraniční mobilita (vícedenní zahraniční stáž ve škole) pedagogických pracovníků ve školním vzdělávání.

Ve slovinském Mariboru přIvítali představitele SOŠ a SOU řemesel zástupci ze škol Tehniški šolski center Maribor (TŠC Maribor) a Lesarska šola Maribor.  V TŠC Maribor byly představeny odbornosti zaměřené zejména na mechanické práce s automobily a mechatroniku, kovodělnou výrobu a strojírenství či poutavé ukázky na dálku ovládaných či autonomních robotů sestavených tamními studenty. Ve druhé jmenované škole byly k vidění odborné postupy z oblastí tesařské, truhlářské, lesnické, dřevozpracující a konstruktérské profese.

Stínování poskytlo inspiraci a nové nápady do dalších let. Všichni zúčastnění se již těší na další setkání, to by se navíc mělo týkat i slovinských studentů, kteří mají v plánu navštívit Kutnou Horu na jaře roku 2023.